Online dating: 5 tips voor je eerste bericht

Steeds vaker ontstaan relaties tussen mensen die elkaar via online dating hebben ontmoet. En ooit heeft de één de ander een eerste bericht gestuurd. Een eerste bericht dat de ontvanger leuk en origineel genoeg vond om op te reageren. Van het één kwam zo het ander.

Menig man vindt echter dat, met online dating, op veel te weinig van zijn eerste berichten gereageerd wordt. In dit artikel dan ook 5 tips, die ervoor zorgen dat jouw eerste bericht eerder doel treft en reactie oplevert.

Tip 1: Bekijk het profiel van een vrouw zorgvuldig en lees haar profieltekst

Vrouwen die serieus aan online dating doen, steken ook serieus tijd in het maken van hun profiel. En zeker ook in het schrijven van hun profieltekst.

Niets frustreert een vrouw dan ook meer dan een mailbox vol met berichtjes die haar stuk voor stuk vertellen dat ze zulke leuke foto's op haar profiel heeft en dat ze er zo leuk uitziet. Net alsof er voor een man niets anders belangrijk is, dan een leuk smoeltje en een lekker figuurtje.

Zo oppervlakkig zijn wij mannen inderdaad nog steeds echt wel. Iets dat overigens helemaal niet zo ernstig is als dat het lijkt. Je moet er als man alleen zo min mogelijk over zeggen.

Zoals gezegd, het is beter om het niet over het uiterlijk van een vrouw te hebben in een eerste bericht aan haar. Niet omdat ze niet gecharmeerd is van complimenten van mannen, maar vooral omdat jij je des te meer van andere mannen onderscheidt wanneer je niets over haar uiterlijk zegt.

Maar het meest onderscheid je jezelf, wanneer je een vrouw laat merken dat je de moeite genomen hebt om haar profiel goed te bekijken en haar profieltekst te lezen.

Een eerste bericht bij online dating, moet bij voorkeur dan ook iets zeggen over wat je opviel in haar profieltekst. En daarnaast een leuke vraag bevatten, die snel te beantwoorden is, maar niet met slechts ja of nee.

Tip 2: Het hartje en de flirt zijn interesse indicatoren, geen eerste bericht

Op mening datingsite kun je een hartje, een flirt of een soortgelijke nutteloze interesse indicator sturen naar iemand die je leuk lijkt.

Als je als man zo'n ding ontvangt van een vrouw, dan zou je dat nog kunnen beschouwen als hint van een vrouw om haar eens een bericht te sturen. Iets dat je zeker zou moeten doen wanneer je een flirt van een vrouw ontvangt die je wel leuk lijkt.

Maar verwacht je als man zijnde resultaten van je acties met online dating, stuur dan absoluut GEEN flirt, hart of andere interesse indicator. Want leuke vrouwen ontvangen serieus veel berichten en nog veel meer flirts en vergelijkbare onzin. Onzin die vrouwen frustreert. En met niets vergooi je een kans makkelijker bij een vrouw dan door haar te frustreren.

Tip 3: Geef je bericht een opvallende titel

Doorgaans krijgen berichten bij online dating standaard de titel 'Reactie van [jouw nickname]' mee. Wanneer je bedenkt dat het geen uitzondering is dat leuke vrouwen op een datingsite gemiddeld zo'n 50 nieuwe berichten per dag ontvangen, dan kun je je voorstellen dat je met een standaard titel niet echt gaat opvallen tussen al die berichten.

Een aantal datingsites, waaronder Relatieplanet.nl geeft je de mogelijkheid de titel van je bericht aan te passen. Maak hier dan ook optimaal gebruik van.

Geef je bericht bijvoorbeeld eens de titel 'Open dit bericht niet!'. En geef dat bericht eens als inhoud: 'Doe jij vaker dingen die je niet moet doen? :-) '. Stuur het bericht naar een vrouw en kijk wat er gebeurt.

Tip 4: Een vrouw reageert op een eerste bericht dat over haar gaat

Ieder mens praat graag over zichzelf. En daarbij willen wij mannen onszelf tevens graag bewijzen tegenover een vrouw. Met als gevolg dat wij nogal eens te kampen hebben met een hardnekkige fout die we steeds weer begaan als we niet uitkijken: teveel over onszelf lullen, ook in berichten die we sturen met internetdaten.

Ook een vrouw vertelt graag over zichzelf. Zeker wanneer ze je een leuke vent vindt, jij interesse in haar toont en haar vragen stelt. Vaak zal een vrouw dan uitgebreid over zichzelf vertellen. Omdat ze heel graag wil dat jij haar ook leuk gaat vinden.

Toon in je eerste bericht dan ook altijd interesse in een vrouw. Je zult dan gaan ervaren dat een vrouw vaker reageert op een bericht waarin interesse wordt getoond in haar als persoon. En wanneer een vrouw eenmaal over zichzelf aan het schrijven gaat, dan maakt dat het schrijven van vervolgberichten ook direct een stuk makkelijker. Bovendien zal een vrouw veel sneller 'Ja' zeggen tegen een date met een man die oprecht geïnteresseerd lijkt te zijn in haar.

Kortom: schrijf iedere vrouw die je wilt leren kennen via online dating een persoonlijk eerste bericht waarin jouw interesse in haar als persoon duidelijk naar voren komt.

Tip 5: Schrijf je moerstaal zoals het hoort

We doen met z'n allen steeds meer met tekstberichten. Want inmiddels hebben we: e-mail, sms, WhatsApp, Facebook, Tinder en ook online dating. En velen gebruiken meer dan één vorm van tekstcommunicatie. Vreemd genoeg lijkt het er alleen op dat ons Nederlands, ondanks de vele communicatiemogelijkheden via geschreven tekst , er alleen maar slechter en slordiger op wordt.

Menigeen lijkt geen idee meer te hebben hoe je iets prettig leesbaar schrijft. Prettig leesbaar schrijven begint met het gebruiken van een hoofdletter aan het begin van een zin en een punt aan het einde van die zin.

Het gebruiken van hoofdletters, punten en komma's maakt een stukje tekst niet alleen veel prettiger leesbaar, maar ook nog eens makkelijker te begrijpen. Bovendien ziet wat je geschreven hebt er verzorgder uit en je maakt ook nog eens een veel intelligentere indruk.

Alle reden dus om daar wat aan te gaan doen, wanneer je slordig neigt om te gaan met het geschreven woord.

Het toepassen van de tips in dit artikel op je eerste bericht, zal je zeker meer reacties op gaan leveren met online dating. Zo niet, dan kan het heel goed zijn dat je tevens nog wat zult moeten sleutelen aan je profieltekst of je profielfoto's.

Want bij online dating werkt helaas het een niet zonder het ander. Voor succesvol daten online moeten alle drie deze onderdelen: profieltekst, profielfoto's en verstuurde berichten, op elkaar aansluiten en hetzelfde over jou vertellen en uitstralen.