Een goede profieltekst schrijven voor een datingsite: Voor mannen en met voorbeeld

Allemaal willen we graag een pakkende, originele profieltekst voor op ons profiel op een datingsite. Alleen, hoe pak je het schrijven van zo'n profieltekst aan? Wat zet je erin, en wat kun je juist beter weglaten?

Onder andere deze vragen en het niet echt weten wat je nu in een profieltekst moet zetten, leidt er meer dan eens toe, dat er iets op een date profiel te lezen staat wat je nauwelijks profieltekst zou mogen noemen.

Met als direct gevolg, dat je berichtenbox op een datingsite doorgaans opvallend leeg blijft.

Wat maakt een profieltekst een goede profieltekst

Een profieltekst is goed, wanneer deze tekst iets vertelt over jou als persoon. Een tekst waarin de lezer ervan een indruk krijgt van jouw persoonlijkheid. Simpelweg omdat vrouwen zich nu eenmaal vooral aangetrokken voelen tot de persoonlijkheid van een man.

En dus wordt jouw profieltekst vanzelf een pakkende en originele profieltekst, wanneer daar duidelijk jouw persoonlijkheid in naar voren komt.

Maar hoe pak je zoiets nu aan?

Een profieltekst schrijven wordt door menig man als een lastige klus ervaren. En vaak ook nog eens als niet leuk. Onder andere omdat reacties van vrouwen op het profiel te vaak uitblijven.

Ook vinden veel mannen zichzelf geen schrijftalent. Bovendien hebben ze zichzelf ingeschreven op een datingsite om vrouwen te ontmoeten, en niet om te schrijven. En dus wil menig man daar dan ook niet al teveel tijd aan verdoen. Wellicht herken jij jezelf daar ook wel een beetje in.

Maar helaas. Zonder goede profieltekst, heb je geen goed date profiel en kun je reacties van vrouwen zogezegd zo goed als vergeten.

Je zult dus even door de zure appel heen moeten bijten. Maar zodra je weet hoe je een profieltekst moet schrijven en weet waarom je een tekst voor je date profiel zo moet schrijven, zul je zien dat het schrijven ervan ineens een stuk makkelijker wordt.

Het belangrijkste verschil tussen jou, die vindt van zichzelf dat hij niet kan schrijven, en een professionele schrijver is, dat de professionele schrijver weet:

We gaan dan ook gewoon maar eens beginnen met het uitwerken van deze punten.

 1. Wat je wilt schrijven is een stuk tekst dat iets vertelt over jou.
 2. Je wilt het schrijven om vrouwen die jij leuk vindt op de hoogte te brengen van het feit dat jij ze graag zou willen ontmoeten.
 3. Je schrijft dit stukje tekst voor vrouwen die jij leuk vindt en die jij graag zou willen ontmoeten.

Hiermee hebben we de eerste 3 punten uitgewerkt. En blijft er slechts een punt over dat we nog uit moeten werken.

De onderdelen van je profieltekst

Om de indeling van je profieltekst goed te krijgen, moet je eerst nog een paar belangrijke dingen weten.

Bijvoorbeeld dat internetdaten eigenlijk niet veel anders is dan: marketing op het internet, met jezelf als product. Ofwel, jezelf onder de aandacht brengen van je doelgroep. Want voor succesvolle marketing geldt dat jij jezelf moet richten op een duidelijke doelgroep. Jouw doelgroep met internetdaten is:

Zodra je aan de hand van bovenstaande punten je doelgroep gedefinieerd hebt, zul je zien dat het ineens al een stuk makkelijker wordt om te verzinnen wat je in je profieltekst wilt gaan schrijven.

Maar we gaan het nog een stukje makkelijker maken. Door nog even antwoord te geven op de volgende 3 vragen:

 1. Wat ga ik vertellen?
 2. Waarom wil ik precies dat vertellen?
 3. Welke voordelen heeft wat ik vertel voor mijn lezer?

Na het beantwoorden van de bovenstaande vragen, blijft er nog slechts een dingetje over voordat je aan het daadwerkelijke schrijven van je profieltekst kunt beginnen.

Want we moeten namelijk nog één marketingprincipe toepassen op het stuk tekst dat je gaat schrijven. En dat is je profieltekst de juiste indeling geven. De juiste indeling voor een profieltekst is:

 1. Een pakkende titel, of eerste alinea die direct de aandacht van de lezer grijpt.
 2. Een middendeel waarin een voordeel voor de lezer uiteen wordt gezet. En dat voordeel is: een ontmoeting met een vent die durft te laten zien wie hij is.
 3. Een opdracht tot het ondernemen van actie.

Een voorbeeld profieltekst voor een datingsite

Een profieltekst kan er, op de zojuist beschreven manier ingedeeld, als volgt uitzien:

voorbeelden goede profieltekst schrijven voor mannen

Evaluatie voorbeeld profieltekst

Een pakkende titel schrijven boven een profieltekst kan. Maar een pakkende volledige eerste alinea kan ook, zoals je in het voorbeeld ziet. Je zou zelfs kunnen kiezen voor beiden. Ik heb er expres niet voor gekozen bij deze profieltekst. Omdat daarmee de kracht en de humor van de eerste alinea verloren zou gaan.

Vervolgens laat ik kort weten wat ik doe voor de kost. Gewoon omdat vrouwen het nu eenmaal niet zo heel interessant vinden wat je bent. Vrouwen willen vooral weten wie je bent. En daar in je profieltekst een voorproefje van kunnen vinden.

Dat voorproefje probeer ik in deze voorbeeld profieltekst te geven door niet letterlijk te vertellen dat ik anders durf te zijn. Maar dat te verpakken in woorden, waarin een vrouw dat zelf kan ontdekken.

Op een vergelijkbare manier vertel ik een vrouw die mijn profiel leest, dat ik een passie heb voor klassieke automobielen. En vertel ik haar wat zo'n auto met me doet. Omdat dit precies is wat een vrouw bedoeld met: je gevoelens kunnen delen.

Mijn voorkeur gaat uit naar een vrouw die niet te bang is om anders te zijn, die zichzelf is en daar trots op is. Zoals je ziet, probeer ik dat op een creatieve manier te verwoorden in de voorbeeld profieltekst.

Wat ik over mezelf vertel zou juist vrouwen die verre van 'tante Doorsnee' zijn moeten aanspreken. En wanneer ze in deze profieltekst leest over wat voor een vrouw ik zoek, dan zou dat bij haar de gedachte op moeten wekken: "Maar dat ben ik!"

En daarmee is de kans groot dat ze reageert. Of op mijn profieltekst, of op een bericht dat ik haar geschreven heb.

Zelf je profieltekst schrijven

Nu de informatie die je nodig hebt voor het schrijven van een pakkende, originele, authentieke en aantrekkelijke profieltekst compleet is, wordt het tijd voor jou om aan de slag te gaan met het zelf schrijven van jouw profieltekst.

Het grootste probleem dat bijna iedereen heeft met het schrijven van een profieltekst is: iets schrijven over jezelf.

Velen komen bij het schrijven over zichzelf vaak namelijk niet veel verder dan vertellen dat ze spontaan zijn, gezellig zijn, sportief zijn, sociaal zijn, enzovoort.

Zoals je hebt kunnen zien, steek ik in de voorbeeld profieltekst een beetje de draak met deze clichés. Juist omdat vrouwen ze net zo vaak gebruiken als wij mannen dat doen. En wellicht heb je inmiddels ontdekt dat vrouwen het juist leuk vinden om geplaagd te worden door een man.

Overigens, als je de voorbeeld profieltekst goed bekeken hebt, dan zie je dat ook ik die fout eigenlijk begaan ben. Alleen dan met iets andere woorden. Namelijk: Ik ben eigenwijs, eigenzinnig, eigengereid.

Ook dit zijn voor een lezer van de profieltekst slechts kreten. Omdat verder nergens uit blijkt dat ik dat inderdaad ben. Hoewel enige eigengereidheid wel zou kunnen blijken uit het feit dat ik bedrijfsmatig een klassieke auto rijdt, in plaats van een zakelijk verantwoorde en bijtellingsvriendelijke automobiel.

En daarin zit precies het geheim van over jezelf schrijven. Dat je geen opsomming geeft van wat jij volgens jezelf bent, maar dat je dat in je profieltekst door de lezer van jouw profiel zelf laat ontdekken.

Ik maak je hierop nogmaals attent, omdat dit misschien wel het belangrijkste stukje is van je profieltekst. Omdat een vrouw zelf dingen laten ontdekken over jou, ervoor zorgt dat ze zich dingen over jou af gaat vragen. Met andere woorden: ze wordt nieuwsgierig naar je.

En dat is precies het moment waarop een vrouw besluit te reageren op jouw profiel of bericht. Omdat ze meer over jou te weten wil komen.

Dit betekent dat jouw profieltekst eigenlijk niet zonder dit stukje tekst over jou kan.

Heel moeilijk is het schrijven van zo'n stukje overigens niet. Want stel: je houdt van hardlopen, dan is het de truc om niet alleen te zeggen dat je van hardlopen houdt. Maar vooral ook te vertellen waarom je van hardlopen houdt en wat het hardlopen met je doet.

Wanneer je alles wat over jou als persoon gaat op dezelfde manier aanpakt in jouw profieltekst, dan gaat daar zonder meer een voor vrouwen aantrekkelijk stukje tekst uitkomen.

Probeer je bij het schrijven over jezelf in je profieltekst echter te beperken tot slechts één ding. En probeer dan vooral om juist dat ene ding te vinden wat jou kenmerkt en wat jou als persoon uniek maakt.

Omschrijf dat in jouw profieltekst door het beantwoorden van de vragen:

 1. Waarom?
 2. Waarom doe ik dit?
 3. Waarom vind ik dat zo leuk?
 4. Waarom maakt het mij blij?
 5. Waarom is dit mijn passie?
 6. Waarom is dit zo belangrijk voor mij?

Probeer vervolgens, aan de hand van de gegeven indeling en de voorbeeld profieltekst, zelf een tekst te schrijven die bij jou past.

Maak daarbij je profieltekst bij voorkeur niet langer dan 4 alinea's van 4 regels tekst. Want door jezelf een dergelijke beperking op te leggen, kost het lezen van je profiel voor je bezoeker niet veel tijd. Bovendien dwing je jezelf op die manier zoveel mogelijk te vertellen in zo weinig mogelijk woorden. En jezelf te beperken tot wat echt belangrijk is om te vermelden in je profieltekst.

Tevens worden zinnen vaak veel krachtiger, daardoor mannelijker en daarmee aantrekkelijker bevonden door vrouwen.

Vaak worden zinnen onbewust langer gemaakt dan strikt noodzakelijk. Waardoor ze tevens aan kracht verliezen.

Een voorbeeld van een dergelijke zin is:
Graag zou ik een vrouw willen ontmoeten die lief en spontaan is

Krachtiger, korter en zelfverzekerder wordt deze zin wanneer je ervan maakt:
Ik wil een lieve spontane vrouw ontmoeten

Deze zin is zowat de helft korter en zegt precies hetzelfde. En dat op een veel mannelijker en dus voor vrouwen aantrekkelijker manier. Tevens maakt dit het lezen van een profieltekst leuk en laat het de lezer verlangen naar meer.

Laat, als je klaar bent met schrijven, je profieltekst vervolgens een dag of twee liggen. En kijk er ook niet meer naar. Lees na deze twee dagen je profieltekst weer eens door.

Je zult zien dat, door de profieltekst even weg te leggen, je er wederom een hoop onvolkomenheden uit zult halen en de laatste foutjes zult ontdekken.

Pas als je tevreden bent met je profieltekst, is het tijd je profieltekst te publiceren op de datingsite.

Je bent pas klaar met schrijven van je profieltekst als je er zelf tevreden over bent. Want nogmaals, internetdaten, en daarmee het schrijven van een profieltekst is marketing met jezelf als product. En dus moet jij als eerste tevreden zijn met de manier waarop jij jezelf aan jouw doelgroep presenteert.

Nog wat laatste tips

1) Schrijf je profieltekst in een tekstverwerker

Schrijf je profieltekst in een tekstverwerker, in plaats van direct in het tekstvak op de datingsite. Dat tekstvak op een datingsite is namelijk vaak vooral te klein om je goed zicht te bieden op wat je schrijft. En dus wordt daarmee de kans op fouten maken in je tekst ook groter.

2) Schrijf alles op wat je in gedachten hebt

Laat je niet afleiden als je een profieltekst gaat schrijven. En let nog niet op, of je woorden goed schrijft en of zinnen goed lopen. Maak je tevens geen zorgen over, dat je profieltekst in eerste instantie veel te lang wordt.

Eerst moet wat in je hoofd zit namelijk gewoon opgeschreven worden. En hoe minder je jezelf laat afleiden van die stroom aan gedachten opschrijven, hoe beter het resultaat uiteindelijk zal zijn.

Dat betekent feitelijk, dat je pas echt met schrijven begint, zodra je al je gedachten op papier, ofwel op je beeldscherm hebt staan.

3) Schrijf nauwkeurig Nederlands

We doen met z'n allen steeds meer met tekstberichten. Want inmiddels hebben we: e-mail, sms, WhatsApp, Facebook, Tinder en ook online dating. En velen gebruiken meerdere vormen van tekstcommunicatie tegelijk.

Maar vreemd genoeg lijkt het er ondanks dat op, dat ons Nederlands er alleen maar slechter en slordiger op wordt.

Menigeen lijkt geen idee meer te hebben hoe je bijvoorbeeld iets prettig leesbaar schrijft.

Prettig leesbaar schrijven begint namelijk met: het gebruiken van een hoofdletter aan het begin van een zin en een punt aan het einde van die zin.

Het gebruiken van hoofdletters, punten en komma's maakt een stukje tekst niet alleen veel prettiger leesbaar, maar ook nog eens makkelijker te begrijpen. Bovendien ziet wat je geschreven hebt er verzorgder uit en tevens maak je ook nog eens een veel intelligentere indruk.

Alle reden dus, wanneer je slordig neigt om te gaan met het geschreven woord, om daar nu wat aan te gaan doen.

Het toepassen van de tips in dit artikel op je profieltekst, zal je zeker meer reacties opleveren van vrouwen. Zo niet, dan zul je wellicht tevens nog wat moeten doen aan je profielfoto's en aan de manier waarop je berichten schrijft aan vrouwen.

Want bij online dating werkt helaas het een niet zonder het ander. Voor succesvol daten online moeten profieltekst, foto's en de berichten die je stuurt op elkaar aansluiten en hetzelfde over jou vertellen en uitstralen.