Is zij te knap voor mij? Waarom jij je dit onterecht afvraagt

kan een vrouw te knap voor je zijn? Image by Adina Voicu from Pixabay

Als man kom je ze ongetwijfeld tegen. Vrouwen die je direct opvallen en die het behoorlijk lastig maken om je ogen van ze af te houden. Kortom, vrouwen die het predicaat knap absoluut verdienen.

En heel soms, kom je als man in de gelegenheid om met zo’n knappe vrouw in gesprek te raken en haar misschien zelfs wel wat beter te leren kennen. Waarbij het zelfs lijkt of ze je aandacht apprecieert. De kans is heel groot dat ze dat ook daadwerkelijk doet.

Maar uiteraard kan het ook gewoon zo zijn dat je haar wel zou willen leren kennen, maar dat je bij voorbaat al denkt: “Ze is te knap voor mij.”

Wat maakt een vrouw aantrekkelijk qua uiterlijk?

Wij mannen zijn enorm visueel ingesteld. Dit betekent dat als wij een knappe vrouw zien, wij daar hoe dan ook op reageren. Wij moeten gewoon even naar haar kijken bijvoorbeeld. En als we het onszelf zouden toestaan, dan zouden we blijven kijken en genieten van haar uiterlijk.

Als man weet je echter dat dit niet erg fatsoenlijk is. Dus laat je het. Want het laatste wat je wil is een slechte indruk maken. Zelfs al ken je haar niet.

Maar wat maakt het uiterlijk van een knappe vrouw dan zo aantrekkelijk?

Een grappig feit is dat door de bank genomen alle mannen dezelfde vrouwen als knap bestempelen. Daar is een interessante verklaring voor. Die verklaring is dat ons mannelijke instinct, door naar een vrouw te kijken en onbewust razendsnel haar maten in te schatten, kan ‘berekenen’ of zij een vrouw is die gezonde nakomelingen kan baren.

En aangezien één van de primaire levensdoelen van ons mensen is: lang genoeg in leven proberen te blijven om voor nakomelingen te kunnen zorgen, verklaart dat waarom wij zo graag naar mooie vrouwen kijken en daar ook vaak wat bij voelen.

Een vrouw is in onze ogen knap als:

Het is precies die borstomvang-taille-heupomvangratio waar wij als man geen rekenmachine en meetlint voor nodig hebben, maar die we onbewust razendsnel kunnen ‘berekenen’ door naar een vrouw te kijken.

Dit betekent dus onder meer dat het gemiddelde superslanke fotomodel niet perse torenhoog favoriet is bij mannen, zoals menige vrouw onterecht wel vaak denkt.

Waarom een vrouw niet perse te knap voor jou hoeft te zijn

Dat was de theorie. Nu de praktijk. Ik kan je uit persoonlijke ervaring vertellen dat vinden dat een vrouw te knap is voor je onterecht is, op één uitzondering na.

Ik kan dat vertellen omdat ik ooit enkele jaren een vriendin had die door veel mannen erg knap gevonden werd.

Dat betekende vooral tijdens het uitgaan en op feestjes vaak dat ze door mannen aangesproken werd. En dat door menig man ook serieuze pogingen werden ondernomen om haar te versieren. Ondanks dat ze een vriend had.

Soms was dat voor haar, en ook voor mij als ik erbij was, behoorlijk onprettig.

Als je nu al weet dat je daar niet tegen gaat kunnen, dan is dat meteen de enige reden waarom een vrouw te knap voor je zou kunnen zijn.

Meer redenen zijn er namelijk niet. Omdat vrouwen zich veel minder tot het uiterlijk van een man aangetrokken voelen dan je zou vermoeden. Wij mannen denken dat onterecht, omdat wij ons van nature zo aangetrokken voelen tot het uiterlijk van een vrouw.

Vrouwen echter vinden de persoonlijkheid van een man veel belangrijker. Omdat een vrouw instinctief weet dat als ze zwanger is, zo ongelofelijk kwetsbaar is voor een hele lange tijd. Daarom wil ze onbewust alleen maar kinderen van iemand die:

Daar komt dan nog bij dat een vrouw maar een zeer beperkt aantal keer zwanger kan worden, gedurende een relatief korte periode in haar leven wanneer je dat vergelijkt met een man.

Dit betekent dat een vrouw haar keuze voor een partner een stuk nauwkeuriger moet bepalen dan een man. Ook dat maakt dat een vrouw gevoelsmatig een stuk minder waarde hecht aan het uiterlijk van een man een veel meer waarde hecht aan zaken die ervoor zorgen dat zij en haar nakomelingen veilig zijn voor een langere periode.

Dit zou zomaar eens kunnen betekenen dat je juist in de tijd waarin we nu leven veel meer kans maakt bij een knappe vrouw dan bij een gemiddeld knappe vrouw. Omdat knappe vrouwen minder vaak aangesproken en op date gevraagd worden. Steeds meer mannen hebben daar simpelweg het lef niet meer voor.

Daarbij komt dat menig knappe vrouw zichzelf helemaal niet zo knap vindt. Zo vond mijn vroegere vriendinnetje bijvoorbeeld dat: ze een te grote neus had, te kleine borsten, geen mooie voortanden, een te dikke kont had en O-benen. Bovendien vond ze dat ze niet lang genoeg was.

Als mannen dat met haar eens waren geweest, dan zou ze vanzelfsprekend een stuk minder aandacht van mannen hebben gehad.

Met andere woorden: als je een vrouw knap vindt, dan is ze op dat moment meestal alleen maar in jouw ogen. Voor haar te knap vinden geldt vanzelfsprekend hetzelfde.

Wat echter overeind blijft is: dat vrouwen die door veel mannen knap worden gevonden hoe dan ook benaderd zullen worden door andere mannen. Alleen als je daar niet tegen kan, dan is een vrouw zogezegd te knap voor jou.

Maak het beste van wat je hebt

Uiteraard is het wel zo dat als een vrouw goed voor zichzelf is en haar uiterste best doet om er zo goed mogelijk uit te zien, dat ze dat dan ook van jou verwacht.

Goed voor jezelf zijn en je best doen om er zo goed mogelijk uit te zien heeft niets te maken met een knap uiterlijk hebben, maar heeft alles te maken met het beste maken van wat je hebt.

Voor een man komt dat neer op:

Dit zijn inderdaad allemaal stuk voor stuk dingen die betrekking hebben op jou als man en op jouw persoonlijkheid. Het zijn tevens stuk voor stuk dingen waar je zelf controle over hebt en waar je voor jezelf dus waar nodig wat aan kunt verbeteren.

Zelfs de aller-knapste weldenkende leuke vrouw verwacht allerminst van je dat je perfect bent. Want dat vindt ze zichzelf ook niet. Maar wat ze wel van je verwacht is dat je je best doet en je best blijft doen om een zo mogelijke man te zijn.

Het zal je inmiddels wellicht duidelijk geworden zijn dat de vraag: “Is zij te knap voor mij?” een vraag is die niet alleen onterecht is; maar ook een vraag is die een zelfverzekerde man, die vindt dat hij zijn zaakjes op orde heeft zichzelf, niet zal stellen. Omdat hij weet dat hij een man is die een vrouw alles kan bieden waar ze naar verlangt, dus ook deze knappe vrouw.

En juist omdat hij zijn zaakjes op orde heeft, zal hij niet zomaar iedere vrouw in zijn leven toelaten. Zodra een vrouw dat voelt bij een man in wiens nabijheid ze verkeert, hoe nieuwsgieriger ze naar hem zal worden en hoe sneller ze zich tot hem aangetrokken zal voelen.