Wat is die beruchte friendzone en wanneer ben je gefriendzoned?

Wat is de friendzone?

De friendzone is een situatie waarin je als man echt niet wilt belanden. Van “in de friendzone zitten” is sprake wanneer je een vriendschappelijke band hebt met een vrouw, met wie je eigenlijk heel graag een relatie zou willen.

Menig man komt in die beruchte friendzone terecht nadat hij zijn gevoelens voor haar heeft gedeeld met een vrouw. Maar in plaats van haar gevoelens voor hem ook te delen stelde ze voor om toch vooral vrienden te blijven. Dit is een klassieke manier van gefriendzoned worden.

Waarom beland ik altijd in de friendzone?

Menig man belandt meer dan eens in de friendzone. En wellicht zo vaak dat hij zich inmiddels vertwijfeld afvraagt: “Waarom beland ik altijd in de friendzone?”.

Het slechte nieuws is, dat als je eenmaal één keer gefriendzoned bent de kans heel groot is dat het je bij een volgende vrouw weer gebeurt.

Dit heeft alles te maken met de manier waarop jij geleerd hebt om met vrouwen om te gaan. Misschien is ‘geleerd’ niet helemaal het juiste woord. Want bij iets leren denk je als snel aan het lezen van een boek of aan iemand die jou iets uitlegt wat je nog niet weet.

De manier waarop wij als mannen van jongs af aan leren omgaan met vrouwen is echter een iets andere. Dat begint onbewust op het moment dat we ons als kleine jongetjes dingen gaan realiseren.

De manier waarop je vanaf dat moment leert met vrouwen omgaan is vooral door middel van kijken en beleven, met wellicht zo nu en dan een waarschuwend vingertje en een reprimande van je schooljuffen en je moeder. Bijvoorbeeld wanneer je niet zo lief deed tegen een meisje. Later zal dit worden aangevuld en versterkt met verhalen die de media en de maatschappij ons willen doen geloven.

Tegen de tijd dat we als jongeman serieuze interesse in het vrouwelijke geslacht ontwikkelen, weten we niet beter dan dat we vooral aardig en lief moeten zijn voor vrouwen.

Want als we in onze jeugd aardig en lief waren tegen juf, moeder, oma en tante, dan werd dat altijd beloond met aandacht, een knuffel of iets lekkers.

Maar wanneer je als tiener of volwassen man een vrouw die je leuk vindt op precies diezelfde lieve en aardige manier benadert, dan krijg je zelden tot nooit de reactie die je verwacht.

De conclusie die de meeste mannen die dit overkomt vervolgens trekken is: dat ze dan hoogstwaarschijnlijk toch nog niet aardig genoeg zijn geweest. Met als gevolg dat ze er bij een volgende vrouw die ze leuk vinden nog een schepje bovenop doen. Met alle onbegrijpelijke gevolgen van dien.

Want deze keer strandt de poging om haar te krijgen nog eerder en is de frustratie en het onbegrip alleen maar nog groter.

Iets wat heel goed te begrijpen is. Want hoe kan dat nou dat wat je geleerd hebt over vrouwen, van de vrouwen die belangrijk waren in je jeugd en tijdens het opgroeien, helemaal niets lijkt te kloppen?

Dit kan je met name overkomen wanneer je niet echt een vader hebt gehad in je jeugd en vooral opgevoed bent door je moeder.

Hoe zeer ze ook haar best gedaan heeft om jou een zo goed mogelijke opvoeding te geven, ze kan jou onmogelijk leren wat alleen een vader zijn zoon kan leren. Wat alleen een vader je kan leren is wat het betekent om een man te zijn.

Hoe een man te zijn leer je vooral door als kleine jongen op te trekken met je vader en samen dingen te doen, te beleven en te ervaren. Als kleine jongen leer je onbewust het man zijn vooral door te kijken naar hoe je vader dingen doet en aanpakt en van hoe hij met je moeder en met andere vrouwen omgaat.

Wat je als kleine jongen oppikt van het omgaan van je vader met vrouwen, zal jij later als je interesse krijgt in vrouwen onbewust als leidraad gebruiken in je omgang met vrouwen.

Maar wanneer je dat om wat voor een reden dan ook hebt moeten missen, of je vader ging ook niet zo makkelijk om met vrouwen, dan is het geen wonder dat je nu helemaal niets bakt van het omgaan met vrouwen en constant in de friendzone belandt.

Hoe weet je of je in de friendzone zit?

In de friendzone beland je niet zomaar. Wat vaak vooraf gaan aan gefriendzoned worden is een korte of langere periode waarin jullie elkaar serieus leuk aan het vinden zijn. Veelal was jullie ontmoeting leuk en leken jullie niet uitgepraat te raken. Dit leidde tot meer en meer tijd met elkaar doorbrengen waarbij het heel lang leek dat het helemaal de goede kant op ging.

Meestal gaat er echter een heel belangrijk ding mis. En dat is dat je als man die vrouw onvoldoende laat zien hoe leuk je haar werkelijk vindt. Laten zien dat je een vrouw leuk vindt doe je namelijk niet alleen door een vrouw te blijven uitnodigen voor dates. Als je haar serieus leuk vindt en meer van het wilt dan alleen vriendschap de zul je dat een vrouw moeten laten merken.

Daar is echter maar één goede manier voor. En dat is door haar aan te raken en haar te kussen.

Zoals ik het een vrouw ooit zo mooie hoorde verwoorden: Belangrijker dan zeggen dat je van me houdt is hoe vaak je het bewijst.

Dit betekent zoveel als dat vrouwen meer waarde hechten aan de daden dan aan de woorden van een man.

En dus zul jij een vrouw met daden moeten laten zien hoe leuk je haar werkelijk vindt. Met aanraken en kussen dus.

Wacht je te lang daarmee, dan zal een vrouw er eerder vroeger dan later van overtuigd raken dat je haar toch niet leuk genoeg vindt.

Hoeveel tijd je precies hebt om haar te laten merken dat je haar leuk vindt, hangt met name af van hoe leuk ze je vindt. Als ze je echt heel leuk vindt dan zal ze uiteraard het meeste geduld hebben en het langst blijven hopen dat je haar net zo leuk gaat vinden als zij jou.

Maar menig man wacht te lang en wacht ook vooral teveel af. Alsof hij op toestemming wacht van een vrouw om haar aan te mogen raken en haar te kussen.

Dat is echter niet de enige vergissing die gemaakt wordt. Een minstens net zo erge vergissing is wanneer een man zijn gevoelens voor haar deelt met een vrouw, zonder dat hij dat haar eerder heeft laten merken door haar aan te raken, te omarmen of te kussen.

Op zo’n moment je gevoelens delen met een vrouw, komt voor haar dan ook als een complete verrassing. Vele vrouwen weten dan ook niet goed wat ze daarmee aan moeten.

Want als jij te lang gewacht hebt met een vrouw laten merken hoe leuk je haar echt vindt, dan heeft ze niet alleen de hoop opgegeven, maar zal de aantrekkingskracht die je mogelijk nog op haar had tevens ook als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Want een man die het lef niet heeft om wat te proberen als hij haar leuk vindt is voor haar gevoel geen echte man. En daarmee geen aantrekkelijke man.

Zodra je een vrouw het gevoel gegeven hebt dat je geen echte man bent, ofwel dat het je ontbreekt aan de broodnodige mannelijkheid, dan dient zich nog een veel gruwelijker probleem aan. Want als het je aan mannelijkheid lijkt te ontbreken, dan wil een vrouw er alles aan doen om je vooral niet te kwetsen.

Die enige uitweg die een vrouw dan meestal alleen nog maar ziet, is om je aan te bieden om dan toch vooral nog vriendschappelijk met elkaar om te blijven gaan. Op dat moment ben je definitief gefriendzoned.

Hoe voorkom je dat je gefriendzoned wordt?

Als jij het type man bent die niets durft te proberen bij een vrouw en die geduldig afwacht tot een vrouw het initiatief neemt om hem bijvoorbeeld te kussen, dan heb je 99% kans dat je in de friendzone beland.

De gelukkige 1% mannen bij wie een vrouw uit wellicht pure wanhoop wel het initiatief neemt valt doorgaans in de volgende categorieën.

  1. Je wordt zeer knap en aantrekkelijk gevonden door de vrouw in kwestie.
  2. De vrouw kan moeilijk iemand krijgen en ziet met jou haar kans schoon om in ieder geval iemand aan de haak te slaan.

Zo knap en aantrekkelijk dat vrouwen zich aan hun voeten werpen zijn de meeste van ons niet en met een vrouw die niet echt aantrekkelijk is wil ook jij geen relatie.

En dus kun je ervan uitgaan dat je rücksichtslos in de friendzone gaat belanden wanneer je niets probeert en op generlei wijze probeert om een stapje verder te komen in een relatie met een vrouw.

Dat betekent dan ook dat er maar één manier is om te voorkomen dat je ooit in de friendzone beland en dat is: op tijd initiatief nemen en direct beginnen met haar aan te raken vanaf het moment dat je voelt dat je haar serieus leuk gaat vinden. En van aanraken komt kussen, en via meer en vaker kussen zul je met haar in bed belanden. Jij als man neemt het initiatief voor elke stap die je samen met haar verder wilt gaan.

Dat is de enige manier om nooit in de friendzone te belanden en de enige manier om een vrouw te laten merken hoe leuk je haar werkelijk vindt. Het ergste wat je hierbij kan overkomen is dat ze iets (nog) niet wil omdat ze je (nog) niet leuk genoeg vindt.

Zolang jij er rekening mee houdt dat het kan gebeuren en het zonder gedoe accepteert wanneer het gebeurd, dan kan je niets gebeuren. Want een vrouw zal dan alleen maar waarderen dat je iets hebt geprobeerd.

De kans is daarmee dan ook groot, dat wanneer je dit doet, ze gewoon met je zal blijven omgaan en met je zal blijven daten. En zo lang ze bij je wil zijn en tijd met je doorbrengt, ben je uitgenodigd om het te blijven proberen.

En ja, de ene vrouw heeft nu eenmaal meer tijd nodig om een stap verder te kunnen gaan dan de andere vrouw. Daar zul je als man vooral relaxed mee om moeten gaan en moeten accepteren.

Doe je dat niet, dan zal ze zich niet langer veilig voelen en je vertrouwen. Dat zal het punt zijn waarop ze niet langer met je zal willen daten.