Wat is echt man-zijn in de ogen van een vrouw

wat echt man-zijn is Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Wat is echt man zijn? Wanneer ben je een echte man? In de media komt het man-zijn langzaam aan steeds vaker aan bod. Of beter gezegd: het gebrek aan man-zijn. Dit komt omdat we misschien wel met z'n allen beginnen te voelen dat er iets serieus mis aan het gaan is.

En er is inderdaad iets mis met de man en zijn man-zijn. In ieder geval genoeg mis dat het vrouwen opvalt en ze zich afvragen: "Waar is de echte man gebleven?". Maar was bedoelen vrouwen dan eigenlijk precies?

Is het man-zijn weg geëmancipeerd?

Inmiddels zijn we al ruim 40 jaar aan het emanciperen. Waarbij het de bedoeling was gelijkwaardigheid te creëren tussen man een vrouw. Zodat vrouwen onder andere gelijke kansen hebben en voor hetzelfde werk ook hetzelfde betaald krijgen. Iets waar helemaal niets mis mee is.

Echter, als we het 'slagveld' na ruim 40 jaar emancipatie wat nauwkeuriger gaan bekijken dan zien we dat we vooral gelijkheid gecreëerd hebben. Door iedereen is waar te nemen dat mannen zich aanmerkelijk meer vrouwelijke eigenschappen aangemeten hebben en dat vrouwen aanzienlijk meer mannelijke eigenschappen ten toon spreiden.

Zeker in hun omgang met mannen lijkt het er meer dan eens verdacht veel op dat de moderne zelfstandige vrouw vooral graag wil laten zien dat ze het perfect alleen kan. En nog wel beter ook dan menig man. Kortom, ze gaat graag de competitie aan en laat haar tanden zien.

Het grappige maar tegelijkertijd ook het sneue hieraan is, dat dit zulk typisch mannelijk gedrag is, dat dit een vrouw totaal onaantrekkelijk maakt voor iedere man.

Echter, het probleem wordt nog een tikkeltje groter wanneer we bedenken dat wij mannen echt geen flauw idee lijken te hebben hoe we met dit gedrag van vrouwen om moeten gaan. Instinctief zien we een vrouw namelijk nog steeds als een vrouw. Een lieflijk schepsel der natuur dat vooral onze bescherming behoeft. En die we dan ook op geen enkele wijze willen bedreigen of bevechten.

Bijna dagelijks kunnen we hier voorbeelden van zien wanneer in één van de vele praatprogramma's die ons land rijk is, een man en een vrouw met elkaar in discussie gaan. De vrouw gedraagt zich met regelmaat gewoonweg vijandig en respectloos tegen de man.

En de man? Hij probeert zich vooral te verdedigen en doet zijn uiterste best de situatie vooral niet uit de hand te laten lopen. Waarbij hij meer dan eens de grootste fout maakt die hij als man maar maken kan: namelijk, zichzelf schuldig gaan zitten voelen over zijn eigen mening.

Kortom: De man laat alles behalve zijn mannelijke kant zien.

Maar heel soms treft de vrouw een man in een discussie die het man-zijn nog niet verleerd is. Een man die er niet voor terugdeinst een vrouw zowel verbaal als non-verbaal ferm en resoluut aan te pakken wanneer hij vindt dat ze zich misdraagt. Zijn borst opzwellend, haar recht en diep in de ogen kijkend en haar op een kalme, doordachte en respectvolle wijze precies vertellend wat hij van haar vindt.

Heel mooi is op zo'n moment te zien hoe een vrouw direct inbindt en hoe gevoelsmatig de natuurlijke rangorde door de man hersteld wordt.

Waarom echt man-zijn voor iedere man nog steeds bittere noodzaak is

Met name pittige vrouwen hoor je het wel eens zeggen: "Ik wil een vent die me aankan". En wat ze daarmee precies bedoelt, zal nu duidelijk zijn. Inderdaad, ze wil een vent die in staat is gevoelsmatig de natuurlijke rangorde te herstellen.

Dit zouden we gerust kunnen beschouwen als de essentie het man zijn: handelen, leven en omgaan met vrouwen zoals onze menselijke natuur dat ooit bedoeld heeft. Want dat is uiteindelijk waar we allemaal echt gelukkig van worden.

Als we er dan allemaal gelukkiger van worden, waarom doen we het dan niet?

Omdat we precies doen wat de media en onze maatschappij ons voorschrijft te doen. De meeste mensen willen het liefst niet teveel opvallen en blijven daarom vooral zo netjes mogelijk in de pas lopen.

Mede hierdoor denken we vaak niet zelf meer na, maar laten we voor ons denken. En trekken al zeker niets in twijfel. Vooral wanneer we er geen verstand van hebben. Want als 10 mensen hetzelfde roepen, dan zal het wel zo zijn.

Doorgaans komen we hier mee weg. Maar wanneer 10 vrouwen hetzelfde gaan roepen over mannen en hoe mannen met vrouwen moeten omgaan, dan zou je op z'n minst kritisch moeten zijn. Of in ieder geval heel erg goed moeten luisteren. Ook vooral tussen de regels.

Want vrouwen zeggen wel eens wat anders dan hetgeen ze werkelijk bedoelen. Indirecte communicatie wordt dat genoemd. Vrouwen onderling begrijpen dat prima van elkaar. Maar mannen missen de onderliggende boodschap nogal eens.

Hetgeen tot gevolg heeft dat we advies van vrouwen, nogal eens volledig verkeerd interpreteren en daardoor volledig het verkeerde doen.

En zo zijn velen in 40 jaar emancipatie verwijderd geraakt van het man-zijn. Tenminste, waar het hun omgang met vrouwen betreft. Want ze hebben in die 40 jaar vooral geprobeerd vrouwelijk advies op te volgen. En nu zullen zij het man-zijn als het ware moeten gaan herontdekken.

Word je daarmee dan de man waar vrouwen echt naar verlangen?

Echt man-zijn, in de ogen van een vrouw, is een leider zijn in relaties met vrouwen. Een doener zijn, een beslisser. Dingen voor elkaar krijgen en zelf nadenken. Doordacht risico's nemen en doorzetten. Vol zelfvertrouwen en doelgericht de weg banen en in eerste instantie een gelukkig leven met zichzelf creëren.

Hierdoor wordt een man voor een vrouw de rots in de branding, de veilige thuishaven en de beschermde omgeving die ze nodig heeft om zich echt vrouw te kunnen voelen.