Wie betaalt bij de eerste date?

wie betaalt de eerste date Foto door Andrea Piacquadio

Wie betaalt bij de eerste date? De man, de vrouw of split je de rekening?

Vroeger bestond daar geen enkele discussie over. Als je als man een vrouw leuk vond en je wilde haar versieren, dan vroeg je haar mee uit en nam je alle kosten van de date zonder morren voor je rekening.

Tenslotte was je een man. En als man toonde je een vrouw dat je over de financiële middelen beschikt om voor haar te kunnen zorgen. Doorgaans wordt het door vrouwen nog steeds gewaardeerd als een man betaalt bij de eerste date.

Maar dat in onze geëmancipeerde samenleving aan oude regels gemorreld wordt, dat zal geen verrassing zijn. Wat is nu het verstandigst om te doen als moderne man zijnde?

Wie moet betalen, de man of de vrouw?

Als je in (over)grootmoeders tijd een vrouw ‘het hof wilde maken', zoals dat toen nog zo mooi heette, dan kon je als man maar beter zorgen voor een gevulde portemonnee. Om zogezegd te tonen dat je in staat was om voor haar te zorgen en tevens dat je romantisch in haar geïnteresseerd was.

En wanneer een vrouw in bleef gaan op afspraakjes met een man, en hem liet betalen, dan gaf ze daarmee te kennen dat ze ook romantisch geïnteresseerd was in hem. En open stond voor zijn avances.

Iets wat overigens niet automatisch betekende dat hij haar, door voor haar te betalen, al had. Het stond hem alleen nog maar vrij om te proberen haar het hof te maken, ofwel haar te versieren.

Hierbij moet worden aangetekend, dat vrouwen in vroeger tijden nooit het initiatief namen. Want dat was niet netjes. Als vrouw diende je rustig af te wachten totdat een man het initiatief nam. Houd dit gegeven even in gedachten.

Tijden veranderen. Er wordt nu bijvoorbeeld allang niet meer vreemd opgekeken wanneer een vrouw het initiatief neemt en een man die ze leuk vindt uitnodigt voor een date. Daarbij komt dat vrouwen tegenwoordig uitstekend zelf geld weten te verdienen. En vinden het daarom absoluut geen bezwaar om voor de date te betalen.

Want tenslotte leven we in een geëmancipeerde maatschappij. Een maatschappij waarin vrouwen en mannen gelijk zijn. Tenminste, dit roept zowel menig man als menige vrouw geregeld met volle overtuiging.

Maar is dat wel echt zo? Zijn we allemaal wel zo gelijk als we onszelf willen doen laten geloven?

Want als we dan allemaal zo ongelofelijk gelijk zijn, waarom moppert menige vrouw dan toch nog als een man voorstelt de rekening te delen?

De reden waarom een vrouw moppert is absoluut niet omdat die date haar nu ineens ook geld gaat kosten. De reden is wel dat je haar teleurstelt.

Want als je een vrouw uitnodigt voor een date, dan geef je haar daarmee het gevoel dat je haar leuk vindt.

Voor haar betalen tijdens een date, zal dat gevoel bevestigen. Maar de rekening willen delen, of haar willen laten betalen, kan een vrouw daarentegen het gevoel geven dat je haar toch niet zo heel leuk vindt.

Met andere woorden: de rekening willen delen, zou voor een vrouw zomaar eens kunnen voelen als een soort van afwijzing.

Dit is er een mooi voorbeeld van, dat we in ons hoofd allemaal ontzettend geëmancipeerd zijn, maar dat ons gevoel er absoluut niet aan meedoet.

Dat alleen al maakt het slim om: als jij een vrouw uitnodigt voor een eerste date, de date dan ook gewoon te betalen. Daarmee voorkom je in ieder geval alvast een nutteloze discussie die zonder meer de date negatief zal beïnvloeden.

Wie betaalt dan een volgende date(s)?

Een gezonde, leuke weldenkende moderne vrouw is echter vooral ook iemand die een man niet alles voor haar laat betalen. Onder andere omdat dit haar het gevoel zou kunnen geven dat een man iets terug verlangt voor al de kosten die hij gemaakt heeft. Dat geeft menige vrouw een onprettig gevoel.

Een vrouw zal dan ook vaak al snel voorstellen om een rekening te splitten of te betalen. Daar moet je als moderne man dan ook absoluut geen bezwaar tegen hebben.

Door in eerste instantie als man gewoon alles te betalen, stel je jezelf echter wel in de gelegenheid om eens rustig te bekijken wat voor vlees je werkelijk in de kuip hebt.

Want als een vrouw nooit uit zichzelf voorstelt om wat te betalen, zou je jezelf na een aantal dates kunnen gaan afvragen hoe oprecht haar bedoelingen zijn.

Wanneer een vrouw ook af en toe eens wat betaalt, dan laat dat minimaal zien dat ze er niet op uit is om je te gebruiken voor leuke uitjes, maar zonder meer ook wil investeren in de tijd die jullie samen doorbrengen.

Helemaal perfect is, wanneer een vrouw niet alleen af en toe ook eens wat betaalt, maar tevens soms ook met leuke ideeën komt, en de kosten ervan voor haar rekening neemt.

Hoe houd je een date leuk?

Dit betekent in de praktijk inderdaad dat jij als man vaker zal betalen bij een date dan een vrouw. Omdat voor een date, en zeker voor een eerste date, het initiatief doorgaans toch bij de man ligt.

En ergens geeft dat helemaal niet. Want zeker een eerste date zou helemaal niet zoveel mogen kosten. Twintig Euro zou voldoende moeten zijn.

Want een eerste date is vooral bedoeld om elkaar in de gelegenheid te stellen om de andere beter te leren kennen en te onderzoeken of jullie voldoende gemeen hebben om vaker samen tijd door te brengen.

Een eerste date zou daarom niet heel lang moeten duren. Een kop koffie of een drankje is dan meestal voldoende.

En met name veel dates voor buiten zijn het soort activiteit waarbij het juist veel leuker is om zelf je eten en drinken mee te nemen.

Indruk maken op je date doe je namelijk niet door heel veel geld te besteden. Daarmee loop je alleen maar de kans om over te komen als iemand die zichzelf niet goed genoeg vindt voor een vrouw en die dat met geld probeert te compenseren.

Daarentegen maak je een geweldige indruk op je date wanneer je duidelijk de tijd en de moeite hebt genomen om iets leuks voor haar te organiseren.